Певицата Виктория Модеста се превърна в икона за стотици хиляди хора с увреждания по цял свят

Само за няколко години на сцената 27-годишната Виктория Модеста Москалова се превърна в икона. Но не само с музиката си - тя промени представите за красота на милиони хора. Родената в Латвия певица далеч не е като "стандартните" поп-звезди. Тя има протеза на левия си крак. Талантливата изпълнителка доброволно решава да ампутира крайника под коляното през 2007 г., след като прекарва голяма част от детството си в различни болници заради лекарска грешка при раждането ѝ. След това, както тя самата казва, е започнала да се чувства значително по-добре.

 

„Забравете всичко, което знаете за хората с увреждания” – това е посланието, с което Виктория вдъхна надежда на стотици хиляди хора по цял свят, които по една или друга причина са загубили ръка или крак.

 

„Никога не съм се чувствала добре мислейки за себе си като инвалид и това ме вдъхнови да предизвикам хората със закостенели и стари виждания, като създам платформа в поп-културата с други изпълнители, където винаги съм знаела, че ми е мястото. Времето за досадни етични дискусии за хората с увреждания отмина. Можем да постигнем прогрес единствено чрез уважение, амбиция, любопитство и благородна завист”, разказва тя пред в. „Дейли мейл”.

 

Според нея увреждането ѝ я прави по-силна, чувства се по-уверена и ни кара да преосмислим определението „инвалид”. През 2012 година пее на закриването на Параолимпийските игри в Лондон, а визията ѝ, с покрита с камъни „Сваровски” протеза, привлича вниманието на някои от най-именитите модни експерти в света.

 

По време на финала на английския X Factor Виктория представи и новия си клип „Prototype”, който отпуши вълна от реакции по целия свят на хора, които признават, че имат протези и вече не се срамуват да го признаят. Тя самата се определя като "модел за красотата на бъдещето" - бъдеще на приемственост и уважение към всеки човек, независимо от "недъзите" му.

 

Освен като изпълнител, Виктория е натрупала и сериозен опит пред модните обективи - кадри от нейни фотосесии за Vogue, New York Times и списание IDOL вижте ТУК.

 

Автор: Рой Хил