Засега ГЕРБ не се отказват от промените

Пенсионните промени, които предвиждат да можем да прехвърлим вноските си за втора пенсия от частен фонд в НОИ, са тема в Народното събрание. Ще направят ли крачка назад от ГЕРБ?


От няколко часа пред НС има протест и движението е отцепено. Между 100 и 200 граждани са се събрали, за да протестират точно заради тази идея на управляващите, но по всичко личи, че на този епат те нямат намерение да отстъпват от нея, въпреки че тя е сериозен клин в коалиционните им отношения. Серия двустранни и трестранни срещи имаше през целия ден в Народното събрание между ГЕРБ, Реформаторския блок и другите двама партньора в управлението.

 

"Не намерихме аргументи за смяна на позицията. Няма нищо лошо в даването на свобода за избор. Съгласни сме между 1 и 31 януари да подобрим нашето предложение, да го надградим", коментира финансовият министър Владислав Горанов. 

 

"Според мен това предложение трябва да мине по нормалния път. Даже не е необходимо да се отлага до март. То не е част от цялостната система на пенсионна реформа. Нормалният път означава да се даде време за предложения, да се обсъди в Тристранен съвет и след това да влезе за гласуване", обясни социалният министър Ивайло Калфин.

 

"Ние искаме парите на българина да влизат в държавни пенсионни фондове, защото държавата никога не фалира. Тези частни пенсионни фондове, те играят рисково и от време на време фалират", обяви Десислав Чуколов от "Атака".

 

И още един законодателен сюрприз. Изненадващо, в последния момент управляващите се опитаха да се откажат от намерението си да повишат минималния осигурителен доход от 2400 на 2600 лева. Впоследствие обаче бързо се отказаха от тази своя идея, тъй като се оказа, че не е възможно тя да бъде прокарана в пленарна зала. Последва и скандал, в която парламентът беше сравнен със селски пазар.

 

Приемането на бюджета на Здравната каса все пак мина гладко. Той предвижда за здраве през следващата 2015 г. да се дадат малко над 3 млрд. лв. Разбира се, не мина и без размяна на реплики, а и разкрития.

 

"Докладите от един от началниците на клиники до директора на болницата, подписан, с печати на болницата, с входящи номера, пише, че еди кое си лице със съответното ЕГН е с апендицит, но е приет по пътека перитонит. Какво точно надзирава Касата, защото това е източване на вашите пари", заяви в пленарната зала здравният министър Петър Москов.