Местната полиция съобщава, че наш сънародник и още двама чужденци са задържани в столицата Сана

 

Българин е арестуван в Йемен по подозрения във връзки с "Ал Кайда". Местната полиция съобщава, че наш сънародник и още двама чужденци са задържани в столицата Сана. 

 

До момента посолството ни в Йемен не е уведомено за ареста. Изпълняващият длъжността посланик Христо Кулински е изпратил официално запитване, но в Йемен е официален празник и засега няма отговор. Имената на арестуваните не са известни. 

 

Освен българинът, задържани са и белгиец и сомалиец. Тримата са на възраст между 22 и 48 години. У сомалиецът са открити лозунги на „Ал Кайда”.

 

Арест, свързан с "Ал Кайда”, не е нещо необичайно в Йемен. В арабската страна от месеци върви активна военна кампания срещу терористичната групировка. Виждате тези обширни територии. Те са напълно или частично контролирани от „Ал Кайда”. 

 

В борбата срещу нея правителствените части са подпомагани активно от САЩ, които бомбардират с безпилотни самолети позиции на джихадистите. Досега над 1000 терористи и два пъти повече мирни граждани станаха жертва на бойните действия.