Ценностите са собственост на Цветан Василев и вече са в музея

 

Над 300 картини на стойност поне 7-8 милиона лева, както и други ценности, бяха изнесени от КТБ. От прокуратурата отказаха да коментират акцията, но неофициално беше съобщено, че конфискуват експонатите, които са собственост на банкера Цветан Василев и които досега бяха пазени в трезорите на банката.  По-късно стана ясно, че всъщност прибират картините, за да не бъдат разпродадени. 

 

Онези, които пренасяха платната, признават, че никога не са превозвали такива ценности в камиона си. А там попадат картини на Дечко Узунов и Златю Бояджиев. Твърди се, че има и платна на Ян Мърквичка

 

Георги Георгиев се грижи за личната колекция на Цветан Василев. Днес обаче остана извън банката. Той не може да посочи точната стойност на ценностите, защото банкерът ги оценял през собствената си призма. По думите на Георгиев, банкерът е разбрал за случилото се, но е казал, че нищо не може да се направи. 

 

Картините и ценностите вече са в Националния исторически музей, при това в залата, строена някога за Тодор Живков- да издържи и на ядрена атака. По ирония на съдбата под ключ ще остане и портретът на банкера Атанас Буров, в чиято сграда всъщност се намира и КТБ.