Ген. секретар на ЮНЕСКО изнесе лекция за живота на Нелсън Мандела

Днес повече отвсякога ни е необходим нов начин на мислене, който да бъде вдъхновен най-вече от ценностите и идеите на Нелсън Мандела. Той е символ на борбата за справедливост, свобода и достойнство не само в своята страна, но и за милиони хора по света”. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред студенти и гости на публична лекция в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", озаглавена "Заветът на Нелсън Мандела", предаде БГНЕС. 

 

Нелсън Мандела се превърна в символ на борбата срещу режима на апартейд в Южна Африка, но той промени много повече от съдбата на собствената си страна, като допринесе за развитието на правата на човека по цял свят. Мандела успя да доведе Южна Африка до може би най-трудното - до помирението, отбеляза Бокова.

 

Генералният директор на ЮНЕСКО подчерта, че за организацията е огромна чест фактът, че Мандела е бил посланик на добра воля на ЮНЕСКО и страстно е защитавал идеите за сътрудничество в областта на науката, за укрепване на справедливостта, толерантността, човешкото достойнство и други. "Нелсън Мандела обогати нравственото и културно наследство на цялото човечество и за ЮНЕСКО е чест да съхранява архивите на делото срещу него, когато е осъден на доживотен затвор", каза тя.

 

"Мандела ни учеше на саможертва и безпределна всеотдайност. Той ни показа, че не трябва да приемаме света такъв, какъвто е и че можем да го променим, независимо от трудностите. Показа ни и нещо много важно - че не трябва да отговаряме на насилието с насилие, защото свобода се постига с помирение", каза още Ирина Бокова.  "Расте социалното неравенство и неравенството между половете, а всички тези проблеми пораждат въпроси, които изискват нови решения за това как можем да изградим бъдещето, което всички искаме", отбеляза генералният секретар на ЮНЕСКО.