Той остро осъди кървавият атентат в Париж

"Кървавият атентат в Париж изисква много по-голям глобален анализ", заяви председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от БГНЕС. Според него терористичният акт в Париж идва не само като потвърждение за нетрадиционни атаки, но за първи път след 11 септември над човечеството надвисва един невъзможен избор. "Става дума от една страна за демокрацията, мултикултуралното съжителство и ксенофобията и националпопулистки политики от друга страна", уточни той.

 

"Ние осъждаме всякакви видове прояви на тероризъм", категоричен беше лидерът на ДПС и подчерта, че в момента светът все повече се превръща в заложник на тероризъм и националпопулизъм. "Главен въпрос е дали имаме собствен, национален капитал, с който да се противопоставим срещу новите предизвикателства", попита риторично Местан.

 

"Като български политик бях горд да видя министър-председателя Бойко Борисов на републиканския марш в Париж. Проблемът е в това, че видяхме, че лидери на нациопопулистките формация като например Мари Льо Пен, която не бе на марша, защото мястото й не бе там. Как да си обясним факта, че Франция има своя републикански марш, в който няма място за националпопулистите, а българските привърженици на Льо Пен имат своя Луков марш в България", каза Лютви Местан. Той изрази недоумение как е възможна антиромската реторика на реформатори и популисти и в същото време оприличаването на една национална либерална партия като ДПС с братята Куаши.

 

Относно управлението лидерът на ДПС заяви, че още в края на миналата година те са изразили становище, че ако Патриотичният фронт продължи да е част от управлението, най-добрият вариант са нови предсрочни избори. "Това не е емоционално твърдение, а анализ. В такава атмосфера не са възможни реформи нито в здравеопазването, нито в силовите структури или съдебната система", каза Местан. 

 

От ДПС ще продължат да гласуват за принципите, за които са отстоявали досега. "Партията не гледа на политическите си опоненти като на врагове. ДПС е зряла партия. Ние не виждаме във вас своя враг, а опонент. Време е за истинско смирение, а не за агресия. Нека да е здрава и толерантна 2015 година", пожела лидерът на ДПС Лютви Местан.