Изпълнението на плана от Уелс е най-високият приоритет за нас, обяви генералният секретар на алианса

България е високо ценен съюзник на НАТО, подчерта генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде БГНЕС. Той благодари на България за приноса към дейността на Северноатлантическия пакт в мисиите в Афганистан и Косово, в Черно море и за ролята в стабилизирането на региона.

 

"Всичко това показва, че България е ценен член на алианса. На Юг има терор - в Ирак, Сирия, има насилие в Северна Африка, има предизвикателства и на Изток с Русия, която се държи агресивно със съседните държави и е анексирала Крим", заяви Столтенберг и добави, че е тук да получи информация как България може да се изправи пред тези предизвикателства.

 

"Изпълнението на плана от Уелс е най-високият приоритет за нас", обяви Столтенберг. Той подчерта, че всички мерки, които НАТО предприема, са дефанзивни. "Ние обсъждахме да инвестираме повече с разрастването на нашите икономики, този ангажимент е много важен и е важно всички държави да го изпълняват. Инвестирането в отбрана ще гарантира сигурността на България", каза Столтенберг.

 

 

"България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване. Приоритет е да намалим зависимостта от един доставчик на оръжейни технологии и да повишим съвместимостта на българската армия с армиите на съюзниците в алианса", каза от своя страна президентът Росен Плевнелиев.

 

"Променената среда за сигурност в Черно море налага повече и по-мащабни тренировки, като за тази цел могат да се използват изградените военни бази у нас", каза още държавният глава. Той обяви, че страната ни и Столтенберг споделят обща позиция, че нарушаването на суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост са заплаха. "Ние трябва да бъдем готови, не само тук в България, да работим за мира", обяви Плевнелиев. Той обърна внимание на приоритетите в приетата Национална програма България в НАТО 2020.

 

Плевнелиев обяви, че първата визита на новия генерален секретар на НАТО в България е ясен знак за ангажираността на алианса с гарантирането на сигурността на държавите-членки. "Нашата обща цел е да съхраним алианса като най-успешната и надеждна военно-политическа организация в света и като гарант за отстояването на мира, демократичните свободи и ценности, които споделяме", добави той.

 

Президентът съобщи, че са обсъдени широк кръг от въпроси, свързани със средата на сигурност в региона и с изпълнението на плана за готовност за действие и поетите ангажименти в Уелс. С този план ние създадохме ефективен инструмент за реакция при кризи, а България работи за изпълнение на предвидените в плана мерки, насочени към повишаване на отбранителния потенциал на НАТО в Югоизточна Европа и региона на Черно море, увери държавният глава.