Здравният министър обещава автопарк с 600 нови линейки, 400 от които с пари от ЕС

Спешната помощ трябва да стане по-бърза. Предвижда се през 2020 г. линейките да идват до 30 минути. Въпреки че от началото на годината в Спешната помощ в София са започнали работа нови 11 лекари, недостигът на кадри остава един от основните проблеми.


Tрудно, по-трудно, най-трудно, млад лекар в българска Спешна помощ. Това е едно от клишетата, които чуваме най-често, а Мирослав и Ридван ще опитат да го преборят.


„На 25 години съм, завърших преди един месец и основните причини са три, поради които постъпих. Най-вече, че искам да се обуча и да знам да мога да правя доста от манипулациите”, обяснява Мирослав, лекар в Спешна помощ.


„Шест години в чужбина, човек липсва на своята страна и вече центърът дава добри условия за работа и перспектива за кариерно развитие”, разказва Ридван, също лекар в Спешна помощ.


Решението на момчетата идва малко след като специализацията на завършилите студенти стана платена.


„Те всичките минават на обучение, за да се запознаят със спецификата на работата при нас, тъй като тя няма нищо общо с работата на другите места, но за младите лекари, новозавършилите, това ми е за първи път”, обяснява Красимир Йорданов, лекар в Спешна помощ в София.
А за всички нас - пациентите - новата лекарска сила означава едно.


„Когато разполагаме с повече екипи, естествено обслужването е много по-бързо и много по-добро”, на мнение е д-р Светла Богданова, зам.-директор на Спешна Помощ, София.


И макар в лекарския екип да се влива нова кръв, много от линейките в страната са на командно дишане.


„Част от тях вече не подлежат на възстановяване и друга част от тях чакат нужните резервни части след удари, катастрофи”, разказва Мирослав Тодоров, шеф на автосервиз.


На фона на това министърът на здравеопазването обещава.


Автопарк - 600 нови линейки, 400, от които с пари от Европейския съюз и 200 с нациоанлно финансиране, което е програмирано ясно в бюджета”, изброява здравният министър Петър Москов.


Към момента двумилионната столица се обслужва с 65 линейки.


Повече по темата гледайте във видеото.