Хиляди хора с проблеми живеят невидими за държавата

 

Лясковец. Психично болен мъж се барикадира в дома си. Загива полицай.

София. Квартал „Лагера”. Младеж с параноидна шизофрения напада съседи с брадва. 

Квартал "Горна баня". Психично болен стреля по полицаи. 

Още по темата

 

Тези случаи са само малка част от ужасяващата реалност да страдаш от психично заболяване или да живееш с психично болен в България. За тази реалност разказва репортерът на Нова Мария Милкова в "Темата на Нова".

 

В студиото на "Здравей, България" тя разказа за случаи, в които хора монтират охранителни камери пред дома си, за да могат да видят дали "опасният болен" е там, тъй като се страхуват да излязат в негово присъствие. 

 

"Това са последиците от една система, която от дълго време не работи. Затова проверих назад в годините", поясни Милкова.

 

Във филма си тя разказва за Мария Спасова - една жена, за която от 15 години майчинството не е щастие, а кошмар. Вижте апартамента на дъщеря ѝ. Там вместо да я посреща с внуче в ръце, я чака полуразрушен дом.

 

Оставям храна пред вратата. Хвърля тенджери, тигани, храна, хлябове, цели. Петя не иска да се лекува. Страхувам се от нея”, споделя Мария.

 

Здравомислещите хора не ги питат трябва ли да си правят операци, а направо ги изследват и ги оперират. А Петя не могат да я приберат. Тя е с диагноза шизофрения. Отказът на лечение означава опасност за нея и за майка ѝ. Затова майката се е принудила да стигне до съда, за да я настани в болницата в Нови Искър. Петя може да остане в здравно заведение един месец. След това къде ще отиде... отговор няма.

 

Не по-добре живеят и в болниците. Колко тоалетни струват 22 хиляди лева? Ако са по 100 лева, това прави 220. Но отговорът е: „нито една”. Поне на територията на болница Карлуково. Толкова средства са предвидени за 60 картини, с цел терапия на психично болни, но не и за тоалетна в това отделение. 

 

И докато няма пари за реформа, ремонтите в болниците се бавят. 

 

Целия филм гледайте в "Темата на Нова" в неделя след централните новини.