Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол

51 български граждани са на възраст от над 110 години според списъците на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО). Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол.

 

Павлова трябваше да отговори на въпрос на депутата от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров доколко избирателните списъци са актуални, има ли в тях "мъртви души", кога за последно са били актуализирани избирателните списъци, какъв е броят на избирателите в чужбина и какъв е броят на живите столетници.

 

Министър Павлова призна, че не може да каже дали всички тези 51 души над 110 години са живи, или не.

 

„Има необходимост от законодателни промени, с които да се регламентират избирателните списъци, а една такава промяна е въвеждането на т.нар "активна регистрация" за вписване в списъците по желание на всеки гражданин”, обясни Павлова.

 

Тя поясни, че в избирателните списъци се вписват всички български граждани, които имат лична карта, без значение дали живеят в страната или пък са в чужбина.

 

"При промяната на Изборния кодекс и с въвеждането на т.нар активна регистрация "мъртви души" в този смисъл няма да има", каза тя.

 

521 920 са българите, които живеят в чужбина, стана ясно от отговора на Павлова, като самата тя призна, че те може и да са повече, тъй като регистрацията не е задължителна.