Обявиха 3 млн. рубли възнаграждение за всяка ценна информация по случая

 

Десетки хиляди руснаци излязоха в центъра на Москва на траурен марш. С плакати „Героите не умират. Това са куршуми срещу всеки от нас" и "Не ме е страх" хората шестваха близо четири часа без инциденти.  

 

Информацията за броя на събралите се хора се разминава - от 10 000 по данни на руското вътрешно министерство, до около 100 000, според независими източници. Междувременно се появиха кадри от убийството - улична камера е заснела всичко. 

Още по темата

 

Според бившия руски премиер Михаил Касянов убийството на Борис Немцов е повратна точка в историята на страната.

 

"Това, което се случи, беше невъзможно дори да си помислим до преди два дни. Беше невъзможно да помислим, че толкова нагло, жестоко и дръзко престъпление може да бъде извършено в 21 век, в цивилизована страна, в Москва, на 100 метра от Кремъл”, коментира Касянов.

 

Независим политически анализатор смята, че с убийството на Борис Немцов конфликтът в Украйна е стигнал вече до Москва. Според него смъртта му е резултат на специфичната атмосфера, която цари в Русия. 

 

Междувременно спекулациите около мотивите зад убийството на Борис Немцов продължават. Руското следствие обяви, че работи по няколко версии, които варират от ислямски екстремизъм, до провокация с цел политическа дестабилизация в Русия, като се мине и през украинския конфликт и отмъщение на лична основа. 

 

Появиха се и кадри от улична камера, на които се вижда убийството и как предполагаемият стрелец се качва в колата, с която е избягал. Полицията в Москва публикува и първото описание на издирвания стрелец, но без фоторобот и с данни, на които биха могли да отговарят милиони мъже в Русия. Обявено е и възнаграждение от 3 милиона рубли, или малко над 60 000 евро, за всяка ценна информация по случая.