Банките отпускат заем за зъболекар до половин час

Все повече се лекуваме на кредит! С една пета са нараснали заемите за здраве през 2014-та, отчита банково проучване. Първенство държат обаче кредитите за ремонт. За какви покупки най-често опираме до банките?


За нови мебели и добри майстори продължаваме да сме най-склонни да теглим кредит - повече от половината заеми са за това. По-рядко искаме от банките да ни отпуснат пари за нова кола, екскурзия и образование.


Факт са обаче и шестте процента заеми, които банките определят като „пари до заплата”. Но 4 на сто от хората си позволяват кредити, за да отидат на лов или на сноуборд, например. Като дял здравето все още е в графа „други”, но интересът към заемите за лечение е нараснал с 20% за година.


10 зъба за красива усмивка, лечение на няколко и 1 имплант - 20 000 лева. Сметката плаща Дияна. Но на вноски, с банков заем. Изтеглила го преди година. Ще го плаща още две.


„За първата година е 0%, за втората година 3% лихва. Мен ми се налага предимно естестична стоматология, но и лечение на някои от зъбите”, обяснява Дияна Стефанова.


Стоматолозите са се договорили с банките - да се разплащат помежду си, без пациента за посредник, и да има облекчение, когато заемите са за здраве.


„Касата практически не осигурява нищо за лечението на хората. Дава възможност за лечение с материали, които не се употребяват в нашата практика”, твърди председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Венцислав Стоев.


По изчисления на стоматолозите, Касата покрива по 15 лв. на човек годишно за лечение на зъби. Затова когато хората разберат за кредитите са все по-склонни да теглят - от 1000 до 50 000 лева.


„Горе-долу на месец имаме 4-5 подавания, поинтересували се, един-двама получават кредит за дентално лечение”, обясни стоматологът д-р Гайс Бадер.


Ако клиентът отговаря на изискванията, банките се опитват да дадат цялата сума за лечението. А когато става дума за спешна намеса - да го направят и бързо.


„Клиентът дори да не знае за своя проблем при посещение на зъболекаря, би могъл в рамките на своя престой да получи кредит. Получават одобрение до половин час”, обяснява Петър Петров, ръководител „Риск и събираемост продажби на дребно” в банка.


Освен за зъболекар, банките отпускат кредит и за съхраняване на стволови клетки, ин витро процедури и пластична хирургия. За по-добро самочувствие.


След около половин година Дияна ще забрави пътя до зъболекаря си. Но още две години ще плаща на банката. Защото в света, какъвто е, понякога се плаща дори усмивката.


Повече по темата гледайте във видеото.