Пациентите без права ще трябва да платят всички вноски за 15 години назад

 

Държавата срещу здравнонеосигурените. За да ползват медицинска помощ, пациентите без права ще трябва да платят всички вноски за 15 години назад. Това са само част от промените в Закона за здравното осигуряване, които депутатите приеха днес. 

 

Промените за здравнонеосигурените са една малка част от реформата, която се предвижда с приетите текстове. Освен тях, пакетът от медицинските услуги, който се заплаща от Здравната каса, се разделя на основен и допълнителен. Във втория са всички заболявания, които не са спешни и смъртоносни. 

Още по темата

 

Ако досега никога не сме плащали за здраве, за да си върнем здравните права, това ще ни струва над 3500 лева. Милен Димитров е от тези, които пряко ще усетят промените. Той е безработен, има две деца, има и задължение към Здравната каса. За осигуровки не е намерил пари повече от година. 

 

С промените длъжниците ще имат 6 месеца, за да покрият неплатеното за последните три години. Ако не става въпрос за частични пропуски, то това означава, че трябва да внесат 630 лева. Ако обаче не успеят да платят задълженията си за този период, ще плащат не за три, а за 15 години назад. 

 

Здравните промени разпалиха опозицията в парламента. От БСП не подкрепиха закона, защото ограничавал достъпа до здравна грижа. 

 

„Вие разделяте здравеопазването- за бедни и за богати”, коментира Мая Манолова. 

 

И все пак, въпреки че Милен ще плаща, не вижда как здравната реформа ще има успех. 

 

„Мнението на повечето българи е, че Здравната каса се източва, така че тя и да се напълни, ще е временно”, смята той.

 

Управляващите обаче се надяват да променят мнението на Милен и другите като него, които не вярват в здравната система. От 2016 година се предвижда поетапно увеличение с по 5% годишно на здравните вноски, които плаща държавата за пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление.