Проучване може да помогне за откриването на нови начини за предотвратяване на ухапванията

С наближаването на летния сезон се завръщат и „любимите” на всички насекоми – комарите. Но оказва се, вероятността да бъдем ухапани от комар може да бъде повлияна от гените ни. Това показва ново проучване, публикувано в „Индипендънт”.

 

Учените вече знаят, че комарите предпочитат да хапят някои хора повече от други и че различията в степента на привлекателност на хората за насекомите се намират в миризмата на тялото ни. Сега се оказва, че тези различия са може би наследени.

 

В проучване с 18 двойки еднояйчни близнаци и 19 двойки от двуяйчни близнаци изследователи от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина са провели експеримент, в който комари са пуснати в Y-образна тръба, която се разделя на две части. Целта е да бъде тествано тяхното привличане към миризмата от ръцете на участниците в проучването.

 

Учените откриват, че еднояйчните близнаци са по-близки със своята привлекателност за комарите, отколкото двуяйчните близнаци, чиито гени са различни.

 

Проучването е само първи опит, но учените заявяват, че той е донесъл вълнуваща информация за развитието на отношенията на хора с комарите. Може също така да отвори врати и към нови начини за предотвратяване на ухапванията от комар и разпространението на болести, като малария и тропическа треска.