Кметът Ценко Чоков е разследван по сигнали на хора от населеното място

 

Село Галиче отново е в епицентъра на конфликти и прокурорски проверки. Кметът Ценко Чоков е разследван по сигнали на хора от селото, че насила заграбвал земите им. Твърди се, че докато тече разследването, кметът вече почти разпродал спорните имоти.

 

Прокуратурата се е самосезирала и заради жалбите на Христо Казашки и Веселин Тушинов, в които те посочват, че кметът насилствено купува земи от съселяните си.

 

Христо Казашки твърди, че от години не е стъпвал в Галиче, защото се страхува. Разказва, че кметът Ценко Чоков е заграбил земята му и ме забранил да се прибира в селото. Домът му в момента е разбит до неузнаваемост. След девет години мъжът прекрачва за пръв път прага на бащината си къща.

 

„От 2006 година не бях идвал в селото по обясними причини”, призна Казашки. Той твърди, че през 2001 година поискал 1200 лева от кмета за лечение и лекарства с уговорката, че през 2006 година ще иска рента за нея. Чоков обаче е убеден, че е купил земята. „Аз му платих земята на 30 лева, а след 7-8 години той дойде и поиска рента”, заяви кметът.  Според Казашки през 2006 година се стигнало и до заплахи и именно поради тази причина той решил да напусне селото. Историята обаче завършва със съдебно решение, което е в полза на кмета.

 

И моят адвокат каза ,че го е страх да води дела срещу Чоков. Над този човек стои сериозен политически чадър”, твърди Казашки.

 

"Ако ме набеждават, че съм бил някого - приемам, че съм бил много хора, но кражбите и измамите са ми чужди неща", заяви Ценко Чоков. Много хора в селото са и доволни от неговата работа. 

 
Какъв е случаят на Веселин Тушинов и какво смятат за кмета хората в селото – вижте в репортажа на Тина Ивайлова.