Светият синод реши официално обяви Симеон Сакскобургготски за цар

 

В предаването "Часът на Милен Цветков" западно и средно европейски митрополит Антоний сподели, че решението Симеон Сакскобургготски да бъде обявен за цар е взето единодушно от Светия синод и се базира на това, че "монархията е богоустановена институция”.

 

Сакскобургготски ще бъде споменаван в литургиите в качеството си на единственият български цар. Негово преосвещенство добави, че „българската църква се моли за благоденствието на народа и политическата власт”.

 

Бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов сподели, че това е положителен пакт в Българската православна църква. Той добави, че тази традиция в литургиите се въвежда от Свети патриарх Евтимий, но поради политически забрани се възстановява едва сега.

 

Бившият директор на Дирекцията по вероизповеданията Любомир Младенов сподели, че Светият синод пренебрегва факта, че Симеон Сакскобурготски беше премиер на България и страната ни е парламентарна република. Той добави, че споменаването му е противоконституционно и най-вероятно предшества кандидатирането му за президент на предстоящите избори.