Десетки музеи и галерии в столицата ще отворят врати за всички тази нощ

 

Днес за поредна година ще се проведе европейската инициатива Нощ на музеите. Десетки музеи и галерии в столицата ще отворят врати за всички, които искат да разгледат експозициите им тази нощ. Входът е безплатен.

 

Във Велико Търново Нощта на музеите се случва за 11-и път. В старопрестолния град нощта се проведе в средновековните църкви под крепостта Царевец и е посветена на 830-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър и възстановяването на българската държава.

 

Нощта започна със зрелищно факелно шествие от църквата „Свети Димитър Солунски”, по Владишкия мост до църквата „Свети 40 мъченици”. 

 

И докато в небето летяха десетки запалени фенери, историците разказваха легенди за болярските царе и техните славни битки. Докато част от хората слушаха за легендите, други избраха да не бъдат само наблюдатели.

 

Ентусиастите от клуб „Традиция” пък пресъздадоха автентичен за Средновековието поклоннически обичаи. Много танци, музика и игра с огньове озариха старата част на града, а хората се потопиха в атмосферата на далечното минало.

 

Репортер: Кремена Недялкова