Сред тях са "пиле от ада" и търкалящ се паяк

Около 18 000 животни са открити през 2014 година. Новооткритите видове се добавят към известните вече 2 милиона, обявиха учените от Нюйоркския университет. Те разпространиха списък на 10-те най-интересни животни, който показва колко разнороден е животът, пише "Ройтерс". 

 

Предполага се, че около 10 милиона вида все още са неизвестни на науката. Две от животните са включени в списъка заради необичайния начин за гледане на поколението. 

 

Китайска оса е първото известно животно, което използва химическо оръжие, за да отблъсква хищници - майките пълнят част от гнездата си с мъртви мравки, които изпускат летливи химикали. Те надделяват над миризмата на ларвите и отблъскват хищниците. 

 

Индонезийска жаба се различава от посестримите си, защото вместо да снася яйца, ражда попови лъжички в плитчините. 

 

"Пилето от ада" е изчезнал вид. То е пернат динозавър, съвременник на Т. рекс и Трицератопс. Частични скелети на представители на вида бяха изровени в Дакота. 

 

Два вида привлякоха вниманието на съставителите на списъка с изпълненията си. Паяк от пясъчните дюни на Мароко се търкаля, когато е в опасност, като така се движи два пъти по-бързо, отколкото когато бяга. Японска риба-балон пък прави сложни кръгове по морското дъно. С тях мъжките се стремят да привличат женски. 

 

Най-фотогеничен в списъка е гол морски охлюв с окраска в синьо, червено и златисто.