Те ще трябва да оцеляват във враждебна среда

Учени създадоха интелигентен робот, който може сам да излекува "раните" си, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Още по темата

 

"Създавайки софтуера си, имахме предвид роботи, които би трябвало да оцелеят във враждебна среда като тази в авариралата АЕЦ "Фукушима" в Япония. При положение, че се изпратят роботи, ще трябва да продължат мисията си дори ако са били счупени, а не да спрат по средата на маршрута си", поясни съавторът на изследването Жан-Батист Мури от университета "Пиер и Мария Кюри" в Париж. 

 

Животни и хора се приспособяват бързо към нараняванията си. Роботите, придобили голямо значение в далечна и враждебна среда, като космоса, океанските дълбини и връхлетени от бедствия райони, обаче са чупливи.


Учените са създали софтуер, който може да анализира различни възможности за функциониране въпреки развалянето или изхабяването. Той може да ориентира роботите към други решения, като по този начин ги прави по-яки, по-автономни и по-ефективни.

 

Учените демонстрираха изобретението си върху робот с 6 крака, понесъл 5 различни повреди, сред които счупени или липсващи крака, и върху роботизирана ръка, чиито "стави" са 
счупени по 14 различни начина.


"След земетресение ще е добре да се изпратят роботи. Спасителите обаче не се притичват на помощ на счупени роботи, а концентрират вниманието си върху ранените", уточни Муре

 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".