На това мнение е проф. д-р Иво Кременски, национален консултант по медицинска генетика

Видео: БГНЕС

 

България се нуждае от интегриране и централизация на генетичните изследвания, за да бъде качествено, ефективно, леснодостъпно, на ниска цена. Това каза проф. д-р Иво Кременски, национален консултант по медицинска генетика, пише БГНЕС.

 

Той посочи, че е необходимо да се направи одит на състоянието и след това да се вземат решения как да се централизира. 

 

"В България няма генетично диагностично изследване, което да не може да се извърши – има инфраструктурата, има ги и обучените хора. В тази сфера на здравеопазването проблемът е не, че няма достатъчно пари, а как се изразходват парите за генетични изследвания”, заяви професорът.

 

Държава изцяло заплаща по касата при рисковите бременности амниоцентезата - изследване на околоплодна течност. Проф. Кременски обясни, че при 70 000 бременни, от които половината отиват да си направят оценка на риска чрез биохимичен скрининг, не повече от 2000 ще покажат повишен риск и се нуждаят от амниоцентеза, а са предвидени 5000. 

 

Цената е 840 лв., когато тя е не повече от 400 лв. Това е от нова година, преди това се използвала пътека, която не е написана за амниоцентеза, а за усложнена бременност – около 350 лв.

 

Видео: БГНЕС