Нараства средната възраст, на която жените се подлагат на „ин витро”, за да забременеят

 

35% от българките избират кариерата пред това да имат дете. В същото време средната възраст, на която жените се подлагат на „ин витро”, за да забременеят, е скочила от 35 на 38 години. 

 

След 13 години чакане и много опити „ин витро”, Деница Сталева най-накрая сбъдва мечтата си да стане майка. В деня на детето, на бял свят се появяват близначките Мария и Джорджия.  „Вчера ги чух за първи път да изплачат. Чувството няма как да се изрази с думи, неописуемо е. Щастието е огромно. Най-хубавото, което човек може да постигне е да остави поколение”, сподели младата майка. През всички тези години, Деница и съпругът й сменят много лекари и клиники. Загадка остава защо не са могли да имат деца. 

 

Проучване за репродуктивните нагласи на младите българки показва, че 18% от жените не знаят дали имат здравословен проблем, който да им попречи да забременеят. В същото време всяка четвърта жена не е наясно след каква възраст намалява броят на яйцеклетките й и се влошава качеството им.

 

 „Възможностите да забременееш лесно и бързо намалява след 35-та година, като между 35 и 40 години пада бавно, а след 40- та пада стремглаво надолу до 45, когато става практически нула”, обясни д-р Георги Стаменов, който е акушер-гинеколог.

 

В годините между 35 и 40 яйцеклетките с хромозомни увреждания се увеличават двойно - от 20% те нарастват до 45.  На 42 години те вече са 80 на сто.  Шанс да бъдат спрени стрелките на биологичния часовник, дава замразяването на яйцеклетки. Лекарите обаче предупреждават, че това не е обещание за дете.  „Това е един шанс, който дава възможност да се съхранят качествата и годните клетки в дадения момент, когато няма възможност или подходящ партньор”, обясни д-р Стаменов.

 

Преминала през едно от най-големите изпитания, за Деница отлагането на бременността е голяма грешка. „Нека да не чакат последния момент, защото става по-трудно, дори невъзможно”, призова тя всички двойки, които все още не са взели решението да имат дете.