Прототипът 3.0 ще бъде показан на Световното изложение в Милано

Инцидентът със словашки прототип на летящо возило в началото на месец май не е обезкуражил конструкторите му, които в момента работят над нова негова версия, оповестиха от фирмата "Аеромобил" в Братислава, предадоха "Франс прес" и БТА.


"Прототипът 3.0 не е пострадал много. Повредените части, по-специално онези от карбоновата каросерия ще бъдат заменени", заяви говорител на фирмата, който обаче отказа да оповести причините за инцидента. 


Инцидентът стана на 8 май, когато возилото - полуавтомобил, полусамолет, полетя на около 270 метра над земята, управлявано от изобретателя му Стефан Клайн. Той задейства парашут, за да може летящото возило да се приземи. То обаче се блъсна в земята, но пилотът не е получил наранявания.


"Подобни инциденти са част от обичайни процедури по време на тестове", допълни говорителят. "Причините за инцидента не се оповестяват публично. Наричаме това "спешно кацане".

 

Прототипът 3.0 повече няма да лети, защото програмата му за тестове в полет приключи, но ще бъде използван за тестове на земята и ще бъде показан на Световното изложение в Милано, 
поясниха от фирмата. Тя разработва нов прототип, като се надява да получи поръчки за своя летящ автомобил през 2017 г. и да произведе първите подобни возила през 2018 г.