"Макът е символ на свободата и независимостта", обяснява Хикмет Четинкая

Снимка/Видео: БГНЕС

 

Седма поред самостоятелна изложба показва в галерия "Аспект" в Пловдив турският художник Хикмет Четинкая. Художникът на маковете - така е известен един от най-добрите турски живописци, който рисува винаги и само червеното полско цвете. Представя го галеристката Олга Попова, информира БГНЕС.

 

Поне три са обясненията на автора за избор на това цвете за символ на цяло едно творчество.

 

"Макът е свободно цвете. То расте само на воля, умира, ако го сложат във ваза. То е символ на свободата и независимостта. Макът живее три дни. Израства, цъфти, увяхва. То е символ на преходността в живота. Миналото е зад гърба ни, то не може да се поправи. Бъдещето е някъде далеч, то не може да се поправи. Живеем днес и сега. Ако нещо можем да поправим, това е днешният ден", обясни Хикмет Четинкая.

 

Макът е цветето, което много държави са избрали за символ на почит към жертвите от Първата световна война. То е символ на кръвта, пролята в земята, откъдето тръгва аленото цвете. Четинкая рисува макове, но това не е обикновена банална флорална живопис. Макът за него е главният герой на редица сюжети. Хикмет Четинкая обича да идва в Пловдив, тук има много приятели и почитатели. В момента живее половин година в Канада, половин година в Турция. Наричат го "художникът на маковете".