Причината е внезапно включване на двигателите на кораба "Союз"

Орбитата на Международната космическа станция бе леко променена след внезапно включване на двигателите на кораба "Союз", който трябва да върне членове на екипажа й на Земята, предаде БТА.

 

Двигателите на "Союз" се включиха по непредвиден начин и това доведе до лека промяна на местоположението на станцията, се казва в комюнике на Роскосмос.

 

Корабът е скачен с МКС и утре трябва да върне трима членове на екипажа й на Земята. Завръщането им първоначално бе планирано за 12 май, но те трябваше да удължат с един месец престоя си заради инцидента с товарния кораб "Прогрес", който се разпадна в атмосферата на 8 май, след като контролът над него бе изгубен.

 

Според Роскосмос, са взети необходимите мерки за стабилизиране на МКС и завръщането на тримата членове на екипажа й на Земята не е застрашено. 

 

Двигателите на "Союз" се включиха за по-малко от минута при тестване на системата за автоматично скачване, заяви източник от космическия сектор, цитиран от РИА "Новости".

 

Според друг източник, цитиран от Интерфакс, причината може да е свързана с грешна команда, дадена от Земята. 

 

Роскосмос оповести вчера, че следващата пилотирана мисия до МКС ще стартира от космодрума "Байконур" в Казахстан между 23 и 25 юли.