Увеличение обаче има и в разкриването им

Снимка: Shutterstock

 

 

Бум на телефонните измами в началото на лятото! Двойно повече измами, а мошеници прибират рекордни суми от възрастни хора, съобщава МВР. Жена от Софийско е дала на бандитите близо 18 000 евро, а друга - от Гоце Делчев - над 8000 лева. Добрата новина е, че вече има разкрити престъпни групи.    


Само от началото на месеца са извършени пет измами в страната. При тях хората се разделят общо с около 65 000 лева. Сред тях e и 83-годишната Катерина от Добринище. За два дни тя им дава 9000 лева. Схемата - внукът й, който живее в чужбина, уж й праща колет с лекарства. За него тя трябва да плати сумата на негов приятел.


Човекът, който се представил за внука на Катерина, й дал нареждане да потърси приятелят му в Банско, защото пратката била при него. За да я приеме обаче, тя трябвало да му предаде 9000 лева.


Телефонните измамници продължават да използват и добре познатите вече сюжети. Например, че роднина е тежко пострадал при катастрофа или има нужда от пари за операция. Често се случва и да искат пари, защото техен близък е болен от свински или птичи грип.


„Понякога групи от тези измамници действат и с карти на чужди оператори”, казва директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски.


Ползвали румънски или гръцки. А това забавяло тяхното намиране. Четири групи обаче вече са задъражни в страната. В случая на Катерина измамниците били двама, които дори дошли на крака в дома й.


„След като предадох парите и всичко свърши и аз малко се замислих и си казах: „Боже, мили, ами сега”, спомня си Катерина Парина.


Зачестяват и случаите на измами чрез SMS-и, в които се казва, че сме спечелили 5000 долара. Те обаче се пращат от държави като Конго, Нигерия, Украйна или Македония. Тук печалбата е от върнатите SMS -и. От МВР отново напомнят да не се дават пари на непознарти хора.


Повече по темата гледайте във видеото.