Те са събирани десетилетия от частен колекционер

Колекция от 27 писма, в които Алберт Айнщайн обсъжда всякакви въпроси - от Бог до важността на геометрията в училища и получен като дете подарък, бяха продаден на търг за над 420 000 щатски долара, съобщи „Фокс нюз”, предаде БТА.

 

Писмата са написани на английски и немски език на ръка и на машина. Те са събирани десетилетия от частен колекционер.

 

„Всички знаем какво е постигнал Айнщайн, как е променил света с Теорията на относителността”, каза Джоузеф Мадалина, основател на тръжна къща "Профайлс ин хистъри". „Тези писма показват другата страна на историята. Как той е съветвал децата 
си, как е вярвал в Бог".

 

Общата сума, дадена за писмата, е 420 625 щатски долара. 

 

Писмо до сина му, в което Айнщайн обсъжда връзката между Теорията на относителността и атомната бомба, донесе 62 500 долара.

 

В едно от писмата Айнщайн обяснява на сина си, че трябва да се старае повече по геометрия. В друго утешава приятелка, научила неотдавна за изневерите на мъжа си. В трето пише на чичо си как парният локомотив, който му е подарил, когато е бил малък, го е заинтригувал към науката. 

 

Що се отнася до Бог, Айнщайн отхвърля твърдението, че е атеист.

 

„Многократно съм казвал, че според мен идеята за персонален Бог е детинска”, пише той на мъж, с когото два пъти обсъжда въпроса през 40-те години на миналия век. „Може да ме наричате агностик, но аз нямам борческия дух на професионалните атеисти .. . Предпочитал отношение на смиреност, съответстващо на слабостите в интелектуалното ни познаване на природата и нашата собствена същност."

 

„Това са сред най-интересните неща, до които съм се докосвал”, каза Мадалина. „Това не е като автограф на Бeйб Рут или снимка на Мерилин Монро с автограф. Те са исторически значими".