Фотографите Надин Кандор и Антони Георгиев улавят лицата на двата града

Фотоизложба, посветена на 25-ата годишнина от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел ще бъде открита днес (понеделник) в галерия "Мисия" към Държавния културен институт на МвнР.

 

Целта е двама фотографи – израелката Надин Кандор и българинът Антони Георгиев, да си "сменят местата". Със своите кадри от столицата на другата страна те улавят лицата на двата града – както на хората, така и на паметници и улици.

 

"Впечатляващо е наличието и съжителството на различни религии, култури и общности от хора", каза преди откриването на изложбата Кандор. Тя заяви, че в София е видяла много прекрасни места, белези на комунизъм, посткомунизъм и демокрация, които живеят рамо до рамо. Според нея София и Йерусалим си приличат доста – например Синагогата е в съседство до джамия.

 

По повод културното събитие тя сподели пред репортер на БГНЕС, че въпреки прекъсването на дипломатическите отношения през миналия век, на практика това е само на хартия. А в действителност отношения винаги е имало в продължение на столетия.

 

"Народите са толкова приятелски, толкова свързани един с друг, което е резултат от дългата история на двустранните връзки. Тази година отбелязваме 25-ата годишнина заедно и тази изложба е първото официално събитие, което правим по този повод заедно - посолството и вашето МвнР, във връзка с празнуването и с цел да покажем хубавите неща и от двете страни", заяви Саусан Хасон, втори секретар и заместник-шеф на посолството на Израел у нас, цитиран от БГНЕС.