Той предлага масовите заболявания да бъдат преостойностени

 

"Анализът на Световната банка показва, че ако ситуацията в родното здравеопазване остане същата, към 2020 ще имаме годишен дефицит от 500 млн. лева. Толкова по въпроса необходима ли е промяна". Този аргумент използва в защита на предлаганите реформи за пореден път министърът на здравеопазването Петър Москов.

 

Москов е в Народното събрание, където в продължение на четири часа депутатите разглеждат промените в Закона за здравното осигуряване, предложени от него и екипа му. За четири часа депутатите успяха да приемат едва 5 параграфа от закона, като имат още 40.

 

Промените предвиждат разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен, като до този момент не е ясно кои болести къде ще попадат. Според Москов в основния пакет ще попаднат болестите, които формират 95% от здравните показатели на нацията и са основните причинители на високата смъртност и инвалидизацията.

 

Проблемите на системата са твърде чести хоспитализации, необоснован престой и т.н., а решението е заплащане според изпълнението и удовлетвореността, концентрация върху заболяванията, формиращи здравната характеристика на нацията и други, добави той.

 

Петър Москов цитира данни, че българите най-често взимат заеми, за да обслужват здравните си нужди. Според него това отговаря на въпроса доколко системата е безплатна в момента. В момента се плаща и доплаща за всичко и всеки гражданин знае това, категоричен бе той.

 

Именно поради тази причина Москов предлага масовите заболявания, плюс детското и майчинското лечение да бъдат преостойностени и гражданите да не плащат нищо за тях.

 

"Няма да има нищо различно от сегашния финансов ресурс на касата, а просто ясно парите ще бъдат насочени срещу заболяванията, които представляват 95% от инвалидизацията и смъртността", коментира той в отговор на непрекъснатите критики на опозицията, че не е ясно кои заболявания ще бъдат включени в базовия пакет здравни услуги и кои в допълнителния.

 

Според Москов именно да насочиш парите към заболяванията, които формират здравните показатели, означава да правиш политика. Пътят не е да взимаме пари от други сектори и това е доказано, каза той. По думите му, Европейската комисия ни казва, че не изразходваме ефективно средствата, които наливаме в здравеопазването.

 

"В допълнителния пакет няма кешово плащане, няма допълнителни пари, а има планов прием както в Холандия, Англия, Швеция и други, които не са бедни държави, но са приели този подход", каза Москов и обясни, че целта не е пестене, а ефективност на средствата.

 

"Няма причина и ние да не предприемем този подход", настоя Петър Москов.