Според Владимир Йончев деца между 15 и 18 г. определят приоритетите на българската политика

 

Пореден протест се проведе в столичния квартал „Орландовци” във вторник вечер, но до ескалиране на напрежението не се стигна. Хората излязоха с подписка с искания за повече полицейски патрули и видеонаблюдение в квартала. Проблемите са се трупали години наред, разказват жителите на „Орландовци”.


„Реално недоволство има както в Гърмен, така и в „Орландовци”. То е и ядрото, от което започва всичко. Оттам нататък има насилване на проблема и ръчкане на проблема. В снимките, които ние направихме, се виждат лица, които са едни и същи по време на протестите срещу цените на горивата преди 3-4 години и февруарските протести. Цялата тази крайна ескалация на напрежението, в която се стига до насилие, се прави от деца на 13-14 или 15 години, които са от агитката на „Левски”. Това са деца, котио са в такава социална среда, че лесно се подвеждат по техния лидер. Достатъчно е да платиш на двама, трима, петима и те ще поведат по още десет души със себе си. В момента 30-40-50 души, деца между 15 и 18 години определят приоритетите на българската политика”, заяви в студиото на „Здравей, България” Владимир Йончев, журналист и главен редактор на Offnews.


„Ние не знаем каква е ромската престъпност, защото такава статистика не може да се води. В Гърмен, където има битова престъпност, има едва четири жалби. От хората, които са пострадали, само четирима са се оплакали. Имаме проблем с престъпността като цяло. Ние не вярваме, че държавата ще ни пази”, коментира Полина Паунова, журналист от „Медиапул”.


„Има ромски проблем, типичен за една разделена нация. Има около 15% малцинство, което драматично не може да се интегрира в практиките на мнозинството. Ако ние не направим нещо, за да ги интегрираме, ще продължим да си говорим за ромска престъпност. Някои от тях наистина умират от глад, как да не крадат”, попита реторично Владимир Йончев.


Според него има малка промяна в политическата игра: „Ако преди имахме няколко стари, големи партии, които си сменяха кметовете, сега имаме уникален шанс на много дребни играчи да яхнат проблема и да провокират местни лидери, които след това могат да се продават, след като станат кметове”, заключи Вледимир Йончев.


По думите на Полина Паунова „ние сме част от проблем и с платените протести, и с това, че придавайки важност на 30 души, те започват да изглеждат като 300, след една седмица започват да изглеждат като 3000”.


Целия разговор гледайте във видеото.