Водите на язовир "Жребчево" периодично покриват църквата и после се отдръпват

 

В последните месеци голяма популярност във Фейскбук набира историята на една църква. Храмът отдавна е престанал да съществува, но това не пречи на стотици хора да идват край бреговете на язовир "Жребчево" и да го гледат как плува във водата.  


Тя стои там като паметник на времето - най-реалното доказателство, че докато все още има някой, който помни, миналото не е потънало в забрава. За нея потъването - в буквалния смисъл, продължава вече пет десетилетия. За това време църквата многократно се е показвала на сушата и отново е бил потапяна от водите на язовир "Жребчево". И така, докато стане атракция за запалените фотографи и за любителите на приключения. Снимките я превръщат в хит в интернет и мечтана спирка за съвременните поклонници.


Храмът е издигнат в село Запълня две десетилетия след Освобождението. Носи името на Свети Иван Рилски. Интернет поколението обаче го знае като „Потопената църква”. За живите свидетели на времето той е мястото на техните кръщенета и сватби, на живота, който някога е кипял тук. 


Днес единствените редовни посетители в храма са птиците. Хората гледат църквата от брега. Или минават с лодки край нея, когато влизат в язовира да ловят риба.  


Част от олтара е пренесен в селата Гурково и Копринка, а камбаната - в Твърдица, с обещанието, че когато почине жител на потопеното село, тя ще известява със своя звън неговата кончина. 


Наследниците на жителите на потопеното село пазят родовата памет с ежегоден събор. И издават две книги за него…