От началото на годината са проведени 65 полицейски операции за разкриване на незаконни чужденци у нас

"През 2014 г. броят на каналджиите, подпомагащи незаконното преминаване през страната от трети страни, се е увеличил", заяви зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев на международна конференция "Взаимодействието между механизмите за закрила на жертвите на трафик и предоставянето на убежище".

 

Георгиев изтъкна, че засиленият миграционен натиск засилва трафика на хора през България.

 

"Актуалността на темата за борбата с темата за трафика на хора е безспорна. МВР работи активно против трафика на чужди граждани и работи за превенцията. В МВР са обособени специализирани структури по разкриване на престъпни групи, занимаващи се с трафика на хора и изпиращи пари от тази дейност", каза Георгиев, цитиран от БГНЕС.

 

Според него през последните години България като външна граница на Европейския съюз е изправена през сериозен натиск от смесени миграционни потоци. Георгиев коментира, че има устойчива тенденция страната ни да се превръща към държава, привличаща миграция. За опазването от засиления миграционен натиск, той отбеляза охраната по границата ни, за която се дават значителни финансови, човешки и технически ресурси.

 

От началото на 2015 г. са проведени 65 специализирани полицейски операции за разкриване на незаконни чужденци у нас. На 1 април пък е проведена национална полицейска операция за незаконно пребиваващи чужденци в България.

 

"Успешна превенция може да се постигне само с общите усилия на властите, образователните, социални институции и неправителствените организации", на мнение е Цвятко Георгиев.