Има риск здравната система в края на годината да изпита сериозна липса на пари

 

Премиерът критикува разходите за здраве. Бойко Борисов изчисли, че в българското здравеопазване всяка година се наливали пари, колкото за 10 магистрали и пак не стигали. 

 

За да има повече пари в българското здравеопазване министерството предлага държавните служители със заплати по-високи от 720 лева да плащат своята част от здравните осигуровки. Според изчисленията на министър Петър Москов само от по-добре платените служители към едно министерство - това на здравеопазването, ще добави 1,7 милиона лева в бюджета. 

Още по темата

 

Данъчният служител Николай Наков е от тези, които ще започнат да плащат своята част от здравната осигуровка, ако предложението на Петър Москов влезе в сила. 

 

Изненадващото предложение тепърва ще се обсъжда. Още не е ясно и колко пари на държавата ще донесат здравните вноски на всички чиновници със заплати над 720 лева.

 

Изненадата за чиновниците дойде по време на среща с бизнеса. Други изненади на нея нямаше - всички се съгласиха, че здравеопазването ни е на командно дишане. Само цифрите, в които управляващите облякоха диагнозата, бяха различни.  

 

Разговорите за здравната реформа на Москов продължават и в парламента. Позицията си премиерът изрази с висок градус.

 

„Популизмът е като алкохола - когато е в малки количества и Москов го препоръчва за лечение, малки дози, създава добро настроение. В големи дози води до тежък махмурлук и накрая до смърт, включително”, заяви Борисов. 

 

И тази година се очаква сериозен дефицит в бюджета на здравната каса - над 200 милиона лева. Междувременно днес стана ясно, че БСП се готви да атакува пред Конституционния съд текстове от Закона за здравното осигуряване, които предвиждат разделянето на здравните услуги на два пакета - основен и допълнителен.