Според него само разумни мерки ще спрат войната по пътищата

 

Снимка/Видео: БГНЕС

 

Отнемане на регистрационните табели или спиране на МПС-то до заплащане на нарушението на пътя предложи главният прокурор Сотир Цацаров по време на дискусия за войната по пътищата, проведена в парламентарната комисията по транспорта. 

 

Според главния прокурор не драконови, а разумни мерки ще спрат войната по пътищата.

 

"Когато санкцията действа, ще си зададете въпроса, че щете, не щете, ще трябва да си заплатите глобата. Ако имате отнемане на регистрационните табели или спиране от движение на МПС, дали няма да отидете да си платите глобата", попита Цацаров.

 

Той поясни, че крутите мерки за нарушения на пътя са измислени и действат в много страни по света. Главният прокурор предложи и създаването на експертна работна група, която да предложи законови мерки. 

 

"Самият Закон за административните нарушения и наказания води до съществуване на самосъзнание за ненаказуемост. На лице е и още нещо – дълго време се считаше, че утежняването на санкцията е правилната посока. Не е това подходът. Подходът е това да знаеш, че след като си санкциониран, няма начин да не си платиш. Ако не си платиш глобата, просто да не шофираш", смята още Сотир Цацаров. 

 

В подкрепа на предложенията на главния прокурор се обяви и вътрешният министър Румяна Бъчварова, която ги определи като много конструктивни.

 

"Вниманието ни трябва да бъде насочено върху големите населени места, защото там са регистрирани 76% от нарушенията и произшествията", подчерта Бъчварова.