Председателят на ЕК не очаква решението на кризата да бъде намерено днес

Изхвърлянето на Гърция от Еврозоната и ЕС не е нещо, което искаме или бихме искали”. Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

Още по темата

 

Той посочи, че не очаква на заседанието на държавните и правителствените ръководители и на финансовите министри от Еврозоната тази вечер в Брюксел да бъде намерено решение. „Според моя опит опростените отговори и решения са погрешни. Няма лесни решения пред Европа, тя работи с компромиси, в тази посока ще продължи работата си и ЕК. Решението няма да бъде намерено незабавно”, коментира Юнкер, цитиран от БТА. 

 

„Вярвам, че напускането на Гърция трябва да бъде избегнато, против това съм. Някои в ЕС правят кампания за излизането на Гърция от Еврозоната. ЕК ще работи за възобновяването на преговорите с Гърция. Гръцката делегация допусна голяма грешка с напускането на неприключилите преговори. Време е отново да се съберем около преговорната маса”, посочи председателят на комисията.

 

Необходимо ни е възстановяването на реда. Време е да престанем с нападките. Неприемливо е ЕК да бъде наричана "терорист" от гръцкото правителство, не заслужаваме това. Трябва да се направи възможното в разумни срокове да бъде постигнато решение,  допълни Юнкер. Той нарече гърците "велика нация", но добави, че не разбира за какво точно са гласували на референдума в неделя, тъй като са се произнесли по предложение на  кредиторите с изтекла давност.

 

След последвал разгорещен дебат в пленарната зала Юнкер заяви, че е необходимо решение, съобразено с интересите на цялата Еврозона. „Комисията има пълното желание за постигането на съгласие, но никоя демокрация не е по-ценна от някоя друга. Не си мислете, че живеем в златна клетка и не познаваме живота на хората. 

 

Всяка седмица се срещам с гърци, не само политици, но и обикновени граждани. Безработица и бедност има навсякъде в Европа, има минимални заплати и пенсии, по-ниски от гръцките, по-нисък жизнен стандарт от техния. Правим всичко възможно да помогнем на гърците, но да не забравяме и останалите в ЕС. Да не забравяме Гърция, но да не забравяме и останалата част от Европа”, призова Юнкер. Той съобщи, че постоянно разменя текстови съобщения с гръцкия премиер. 

 

Банките в Гърция и днес не отвориха врати:

Видео: RUPTLY