Русунките са част от кампанията „ Зелени калкани”

 

Пет училища в пет града на страната ще посрещнат учениците си в първия учебен ден с изрисувани с графити фасади. Кампанията „Зелени калкани” ще се опита чрез визуалното изкуство да насочи вниманието на най-малките жители на съответния град и техните родители към екологията и опазването на защитени растителни и животински видове. 

Още по темата

 

Едно от училищата, които са включени в екологичната кампания е бургаското „Братя Миладинови”. През Бургас минава миграционният път на птиците от Европа към Африса – Виа Понтика, и затова не е учудващо, че авторите на проекта обръщат внимание конкретно на птиците.

 

"Половината от птиците, които се срещат изобщо в България, минават през Бургаските езера”, обясни Людмил Илиев, един от хората, които рисуват графитите по фасадата на училището и уточни: „Идеята е да покажем част от това богатство и може би да пробудим интерес в най-малките”.

 

Художниците рисуват най-често срещащи се, а също и защитени видове птици по снимки, които са им предоставени от орнитолозите в  Природозащитен център „Пода”, където спират ятата по пътя си. Изрисувани са вече училища в София, Враца и Русе. В четвъртък завършва работата по фасадата на училището в Бургас и екипът заминава за Благоевград, но работата с децата не свършва дотук.

 

Съвместно с екологични организации се запознават реално с природата. „Нашите партньори от Сдружение Балкани и БДЗП правят уъркшопи за деца, които са за разпознаване на звуци в природата, за разпознаване на лапички на диви животни”, разказа Катрин Хрусанова от кампанията „Зелени калкани”.

 

Репортер: Цеца Алексова