Гледайте новите приключения на туристическото предаване в събота от 13.00 ч. по Нова

Летните приключения на туристическото предаване „Без багаж“ тази събота по Diema продължават в Маракеш – един от „Имперските градове” и древна столица на Мароко, популярна с името си „розовият град", заради традиционно преобладаващият керемидено-розов цвят на стари и нови сгради.  Градът е основан през 1062 г. от първия берберски крал от династията на Алморадивите. В миналото цялата страна Мароко е била позната под името Маракеш, както и до днес все още бива наричана в Иран.

Маракеш лежи в подножието на величествените планини Атлас и е последният голям град на цивилизацията, югозападно от планината преди пустинята Сахара, простираща се отвъд южните ѝ склонове. По официални данни населението наброява 1 милион жители, но реално градът е поне двойно по-голям. Основната част от населението са бербери, има и немалък брой заселници от европейски произход, главно французи. Маракеш е четвъртият по големина град в Мароко след Казабланка, Рабат и Фес.

Приключенците от „Без багаж“ ще се впуснат из най-интересната за туристите част на Маракеш  - старият град или тъй наречената „медина”, което от арабски се превежда просто като град. Простираща се на площ от 600 хектара, тя е историческият център на града и на традиционната търговия и занаяти. Това е най-голямата медина в Мароко. Тук са разположени ориенталски пазари - сукове, жилищни квартали с криволичещи сокаци и забележителната джамия Кутубия.

Немалко от богатските традиционни стари къщи в Медината, наричани „риад” (градина), представляващи романтични няколко етажни сгради около вътрешна градина с басейн или фонтан и тераси на покривите, са реставрирани от европейци и местни собственици и днес са луксозна атракция. Много от тях са превърнати в неповторимо очарователни бутикови хотели, съчетаващи модерен лукс и ориенталски разкош, или се отдават под наем като резиденции на богати туристи. До повечето от тях достъпът с кола е напълно невъзможен заради тесните улички в центъра на медината, а и да се ориентираш до тях съвсем не е проста работа. Почти сигурно е, че ако нямате квалифициран гид, към вас ще се закачи някой от многобройните просяци, които искат „бакшиш”, за да покажат пътя или упорито предлагат наркотици...

„Без багаж“ – изгубени в медината на Маракеш, тази събота, 13.00 ч. по Diema.