Стряскащи данни за населението у нас

 

Стряскащи данни за населението у нас.  2 милиона по-малко ще са българите и то само до 2070 година. 

 

Според песимистичния сценарий на националната статистика населението у нас може да падне и под 5 милиона души. Има ли и оптимистичен сценарий?

 

От НСИ правят три предположения – реалистично, оптимистично и песимистично. Сами виждате – при всеки един от тези три варианта населението у нас ще е около 5 милиона до 2070 година.

 

При реалистичния вариант, ако прогнозата се сбъдне, всяка година България ще губи град с население около 37 000 души. Все едно догодина да загубим Търговище, по-догодина Димитровград, след това Силистра, Ловеч. Дупница, Разград и т.н. 

 

Най-черна е прогнозата за област Смолян. Населението там ще намалее пет пъти. Единствено в София се очаква увеличение, с  около 20%. 

 

В смолянското село Страшимир къщите са големи, но празни. Преди десетилетия тук живели 6500 души, днес са 110. Жителите се чувстват забравени, но вярват, че имат какво да предложат на света. Половината хора са от един род, средната възраст е над 60 години.

 

И тази тенденция ще се запази. След 50 години жителите на Смолянска област ще се стопят от 110 на 19 хиляди. 

 

"Конкретно за област Смолян имаме много влошено демографско състояние, много застаряващо население, ниска раждаемост", уточнява Магдалена Костова от НСИ. 

 

Намаление на жителите ще има и във всички други области с изключение на София. Там се очаква ръст с – с 280 000. Десислава е олицетворение на статистиката. Напуснала Смолян преди две години и заживяла в София. Учи право. И не мисли да се връща. 

 

А според жителите на Страшимир времето за прогнози отдавна си е отишло. Или може би все пак прогноза има - че края на селото ще настъпи с техния край.

 

Мерки за преодоляване на демографската ситуация очакваме и от държавата. До месец трябва да стане ясна стратегията, която социалното министерство подготвя за догодина. Нейните конкретни параметри обаче все още не са ясни.