Българският премиер изразил надежда за скорошно постигане на стабилност в Гърция

Министър-председателят Бойко Борисов провел телефонен разговор с премиера в оставка на Гърция Алексис Ципрас в събота. Двамата обсъдили политическата обстановка в южната ни съседка, като Борисов изразил надежда Атина да постигне така необходимата й стабилност.


Борисов изрази своята благодарност за сътрудничеството при отмяната на 26-процентния данък от страна на Гърция, съобщават от правителствената пресслужба.


По отношение на миграционния натиск, Борисов и Ципрас изразили безпокойство и се обединили около тезата, че София и Атина трябва заедно да отстояват интереса си по този проблем пред Европейския съвет. Българският премиер напомнил за тристранното споразумение за полицейско и митническо сътрудничество, подписано преди около два месеца в София между нашата страна, Гърция и Турция, което е добра основа за повече координация и съвместна работа.


Борисов и Ципрас обсъдили също така важността на газовата свързаност между двете страни и необходимостта от ускореното й изграждане, като приоритетна част от бъдещия енергиен съюз на ЕС.