Това сочат резултатите от научно изследване

Индийски учени изясниха, че съставката капсаицин, която придава лютивия вкус на чушките, умъртвява ракови клетки, се казва в съобщение на Американското химическо общество, цитирано от ТАСС и БТА.

 

Предишни изследвания с мишки показаха, че при рак на простатата високите дози капсаицин могат да умъртвят ракови клетки, докато здравите клетки остават непокътнати. Директното пренасяне на получените резултати в изследвания с хора обаче е неуместно, тъй като ще е нужно участниците да консумират прекалено голямо количество люти чушки.

 

Джитендрия Суейн и колегите му от Индийския технологичен институт в Мадрас изследвали механизма на действие на съставки капсаицин, използвайки естествените им флуоресцентни свойства. Учените открили, че капсаицинът се свързва с мембраната на ракова клетка и в резултат клетъчната мембрана се разделя на части. Екипът все още не е опознал молекулярната пътека, която предизвиква въпросната реакция, но е на мнение, че следващи изследвания ще позволят да се открият пътища за постигане на същия ефект в противоракови терапии.

 

Получените резултати вероятно ще допринесат за създаване на противоракови препарати под формата на таблетки на базата на капсаицин и на разтвори за инжекции.

 

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Physical Chemistry B.