500 души са загинали в над 5200 тежки инцидента от началото на годината

 

Акция срещу нарушителите на пътя започва полицията от 23 септември. Причината е повишение на броя на катастрофите с жертви спрямо миналата година. 500 души са загинали в над 5200 тежки катастрофи от началото на годината. Броят на ранените надвишава 6500. 

Още по темата

 

В тъжната статистика, за съжаление, влиза и катастрофата от 22 септември на пътя при Ловеч, където изгубихме свой колега - фоторепортерът на БГНЕС  Петко Налбантов. Ден след тежкия инцидент състоянието на двамата негови колеги, пътували с него, все още е критично.  Десетки се включиха в кръводарителска акция, за да помогнат.  

 

 "Трябва да се помага. Няма друго решение при такива тежки ситуации", сподели главният редактор на агенция БГНЕС Пламен Йотински.

 

"Единият от колегите ми е много близък приятел", обясни операторът Евгени Петракиев и призова: "Ако не за нашите колеги, то за други винаги трябва кръв, така че ако искате да бъдем добри и толерантни, просто дарете кръв". 

 

Само от началото на месец септември загиналите са 55 души, а са ранени 540. Основната причина за възникване на ПТП са несъобразена скорост, навлизане в насрещното движение, както и неправилно изпреварване. Заради тези цифри - КАТ отново е в акция. Проверките тръгват в областите София, Перник, Враца, Монтана и Видин. Първите бяха на пътя за Божурище. Сред проверените днес беше и отец Асен, който е шофьор от 33 години. "Трябва да се промени манталитета и етиката в движението най-вече", убеден е той. 

 

Автомобилите, участвали в катастрофа, в крайна сметка стигат до автоморгите, а често в тях остават дрехи, лични вещи и дори детските столчета. Отново според статистиката, 22 са загинали деца на пътя от началото на годината, 741 са ранени.

 

Юли, август и септември са месеците с най-много произшествия. Основните и задължителни съвети са на път винаги да ползваме колан, никога да не се разсейваме по време на шофиране и да не разговаряме по телефона, защото точно така са станали някои от най-тежките катастрофи. А понякога миг невнимание – коства човешки живот.