Данните са от изследвания, наблюдавани от медицинския университет в града

Броят на децата в префектура Фукушима, където имаше авария на атомна електроцентрала, е 20 до 50 пъти по-голям от този на други места, съобщи "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

 

След аварията в АЕЦ "Фукушима-1" през март 2011 г. са прегледани повечето от 370 000 деца, живеещи в префектурата. Най-новите данни, които са от август, показват, че 137 от тях са се разболели от рак на щитовидната жлеза.

 

Броят им се е увеличил с 25 спрямо предишната година. Честотата на заболяването на други места е само един или два случая на милион годишно. Данните са от изследвания, наблюдавани от медицинския университет във Фукушима.

 

Ракът на щитовидната жлеза сред децата беше свързан пряко с радиацията след аварията в Чернобил през 1986 г. Ако бъде лекуван, той рядко е фатален, но разболелите се от него остават на лекарства цял живот. Ранното откриване на рака подобрява много шансовете на болния.

 

Японските власти се опитват да омаловажат увеличаването на заболелите от рак на щитовидната жлеза деца, като казват, че по-големият брой се дължи на засилените профилактични прегледи.