Така официално утвърдиха контрола си върху граничния район край Турция

Кюрдските власти в Северна Сирия обявиха, че създават нова провинция, включваща град край границата с Турция, който бе отвоюван от "Ислямска държава" през юни, и така официално утвърдиха контрола си върху граничния район, предадоха Ройтерс и БТА.

 

Кюрдските милиции, наречени "Сили за защита на народа", превзеха Тал Абияд с помощта на въздушните удари на водената от САЩ коалиция. Новата провинция, или "кантон", е четвъртата, чието създаване е обявено от кюрдската администрация в Северна Сирия.


"Тя официално е обявена за кантон", каза представителят на кюрдската администрация Делил Осман за новата провинция, но не уточни кога е станало това. 


В сайта на сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз обаче се казва, че в Тал Абияд тече среща, на която градът ще бъде обявен за част от близкия кантон Кобани - обитаван предимно от кюрди град, известен и като Айн ал Араб.


Превземането на Тал Абияд от Силите за защита на народа свърза контролирания от кюрдите Кобани с държания от кюрдите по-обширен район Джазира на изток, при границата с Ирак.
Сирийските кюрди отричат да се стремят към създаване на своя държава, но Турция е разтревожена от факта, че те завладяват територии и се опасява, че това може да предизвика сепаратистки нагласи сред кюрдското малцинство на нейна територия.