Правителството планира смъртоносен удар за служителите в сигурността

Европейският полицейски съюз отбелязва, че планът на правителството за колективно намаляване на трудовите доходи на целият сектор „Сигурност“ в България е бедствен за националната и Европейската сигурност.


Изтеклите предложения на правителството за условията на труд (заплати и отпуска) създадоха вълна от възмущение и гняв сред служителите, работещи в сферата на сигурността в България. Взетото решение, без да е консултирано със синдикатите, бе предоставено за одобрение от националния парламент.


Рисковете за (социалната) безопасност и здравето на полицаите, пожарникарите, надзирателите и служителите в отбраната достигнаха до ръба на приемливите граници, коментират от Европейския полицейски съюз.

 

 

„Неразбираемо е, че Българското правителство предприема тези мерки за строги икономии, които представляват голяма заплаха за демокрацията и националната и Европейска сигурност“,  казва президентът на Европейския полицейски съюз – Герит Ван де Камп.

 

По отношение на сигурността, Европа се намира в изключително смутни времена. Не само като (потенциална) цел на терористични атаки, но и изправена пред необходимостта да се справи с проблемите на много бежанци. Развръзка, за която Европа не е подготвена достатъчно. Развръзка, която повишава риска и заплахите за полицаите, които са в опасност. Това изисква много повече капацитет за разследване и наемане на физически и психически здрави полицейски служители.

 

Това, което липсва на Европейско политическо ниво по въпросите свързани със сигурността, са ключови структурни реформи, които трябва да бъдат предприети и да са насочени към рисковете, на които са подложени служителите, без да споменаваме лошите условия на труд, които ги съпътстват.  

 

„Големият отлив на полицейски служители ще има катастрофални последици за сигурността и безопасността на България и Европа, а и за управлението на бежанската криза“, каза ван де Камп.

 

Президентът на Европейския полицейски съюз, Герит ван де Камп заявява, от името на членуващите полицейски синдикати от Холандия, Германия, Сърбия, Испания, Литва, Латвия, Украйна, Хърватия, Румъния, Австрия и Молдова, че подкрепят провеждането на огромен протест на 8 ноември 2015г. в София. Изразяваме нашите големи притеснения за това развитие, начинът по който е взето това решение и негативните последици, които може да има за сигурността и безопасността в България и Европа.

 

Очаквайте специалното студио на Новините на Нова от 13 до 14 часа. Репортерите на Нова телевизия ще бъдат на живо от протеста. Следете случващото се на протеста в NovaNews.bg, на Фейсбук страницата на Новините, и на живо през Kamerite.bg.