Световната антидопингова агенция потвърди за огромни измами, свързани с допинга на руските спортисти

 

Независимата комисия към Световната антидопингова агенция потвърди за огромни измами, свързани с допинг в руската лека атлетика. Заради това от агенцията директно препоръчаха Руската федерация по лека атлетика да бъде изхвърлена от спорта, предаде Gong.bg.

 

Подобна санкция би означавала Русия да получи забрана за участие в състезания като Олимпийските игри, световни и европейски шампионати.

 

Освен това, Световната антидопингова агенция поиска доживотни наказания на петима руски атлети и други петима треньори, както и отнемането на лиценза на намиращата се в Москва лаборатория за борба със забранените стимуланти в спорта.

 

Обвиненията за употреба на допинг и корупция с цел прикриването на положителни проби бяха отправени първо от германската телевизия ARD през месец декември миналата година. В резултат на излъчения материал, Световната антидопингова агенция състави 3-членна комисия, чийто председател по време на 11-месечното разследване стана основателят ѝ Дик Паунд.

 

Междувременно, по-рано днес Етичната комисия към Международния олимпийски комитет препоръча на ръководителите на организацията да отстранят от длъжност бившия президент и настоящ почетен член на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации Ламин Диак. 82-годишният сенегалец е разследван от френските власти по подозрения за подкупи, приети с цел прикриване на нарушения в анти-допинговите изследвания на спортисти.

 

От Световната антидопингова агенция съобщиха, че олимпийските игри в Лондон през 2012 година са били "саботирани" от присъствието на руски спортисти с подозрителни допинг профили.

 

Разследването сочи широко разпространено бездействие на Международната федерация по лека атлетика, Руската федерация по лека атлетика и Руската антидопингова агенция заради това, че са позволили на въпросните спортисти да участват в Игрите.

 

"Като резултат от широко разпространеното бездействие, Олимпийските игри в Лондон бяха, в известен смисъл, саботирани от допускането на атлети, които не би трябвало да участват и можеше да бъдат спрени от участие, ако не бе колективната и необяснима липса на намеса ", се казва в доклада.

 

Според председателя на комисията Дик Паунд съвсем възможно е и Олимпийските игри в Сочи да са били саботирани по този начин.

 

От Световната антидопингова агенция твърдят още, цитирайки анонимен техен източник, че бившият президент на Руската федерация по лека атлетика Валентин Балахничев е получавал подкупи от спортистите, за да укрива техните положителни допинг проби.


"Според неговите показания, Валентин Балахничев е имал договорка с директора на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков. Тя е била да се покриват положителните допинг проби, с цел завоюване на медали от големи форуми. Спортистите са плащали за скритите проби по 20 хиляди рубли на Балахничев, и по 30 хиляди за Родченков," казват още Световната антидопингова агенция.