Мярката влезе в сила днес на обяд и ще продължи първоначално 10 дни

 

Швеция временно връща граничния контрол, за да спре притока на мигранти. Мярката влезе в сила днес на обяд и ще продължи първоначално 10 дни. 

 

Причината - огромният брой пристигащи бежанци създава заплаха за обществения ред, обясниха властите. Това става в момент, когато на срещата си в Малта Евросъюзът създаде фонд от 1 милиард и 800 милиона евро, чрез който ще помогне на Африка да изкорени причините за нелегалната миграция. 

 

Някои африкански лидери обаче критикуваха Брюксел, че сумата не недостатъчна. Около 150 хиляди души от Еритрея, Нигерия и Сомалия са прекосили Средиземно море само тази година, докато бежанците, преминали през Турция и Гърция са повече от 650 хиляди. 

 

„Не е достатъчно. 1 милиард и 800 милиона евро съвсем не са достатъчни. Нуждите ни са огромни. Искаме не само помощ, ние се надяваме на реформа в световното управление”, каза президентът на Нигер Махмаду Исуфу.

 

„Трябва да прекъснем връзката между хората, организиращи пътуването до Европа, пристигащи в Европа и заселващи се в Европа. За да постигнем това, трябва да можем да връщаме мигрантите в Африка. Трябва да смажем бандите престъпници, които изкарват пари от човешкото нещастие”, заявиТереза Мей, министър на вътрешните работи на Великобритания.