Осъден за инцидента на магистралата избяга

 

От няколко дни двама от осъдените за кървавата катастрофа на магистрала „Тракия”, станала на 15 юни 2011 г., са в затвора. Ениз Ченгел, собственик на автобуса-убиец и транспортната фирма „Ентрутранс” получи 10-годишна присъда, но се оказа безследно изчезнал.

 

Светослав Димитров, шофирал автобуса, и Николай Точев, шеф на отдел в транспортната фирма, вече излежават присъдите си. Те, заедно с Ениз Ченгел, са осъдени за смъртта на 9 души и 11 тежко ранени. Как близките на загиналите и оцелелите коментират поредното бягство от правосъдието?


На 15 юни преди четири години автобус по линията София - Бургас с 31 пътници се удари в мантинелата на магистрала „Тракия", след което се преобърна и се самозапали. Загинаха 9 души, 11 бяха тежко ранени, а сред оцелелите беше и 5-годишно дете. Най-младата жертва беше на 14 години.


Преди четири години разследващите са категорични: автобусът-убиец е бил технически неизправен, а собственикът на транспортната фирма Ениз Ченгел, негов служител и оцелелият шофьор трябва да носят отговорност. Тримата вече са осъдени за това, че по непредпазливост са причинили смъртта на 9 души и средни телесни повреди на още 11 души. Собственикът на „Ентур Транс” Ениз Ченгел беше осъден на 10 години затвор. 10 години зад решетките съдът определи и за ръководителя на група транспорт в дружеството. Пет години зад решетките има за шофьора на автобуса.


„Тъкмо малко се успокояваш и идва дело ново, разчепкваш раната, слагаш още повече сол и боли, на всяко дело боли още повече, най-накрая ги осъдиха”, заяви Зюлфекер Али, баща на 22-годишния Мехмед Али.


Шофьорът и техническият ръководител вече излежават присъдите си в Бургаския затвор. А собственикът на фирмата превозвач Ениз Ченгел е поредният беглец от българското правосъдие. Оказа се, че вместо да влезе в затвора, Ченгел е напуснал страната. Близките на избягалия собственик го оправдават.  


Според присъдата собственикът на автобуса е отговорен за техническата му неизправност, довела до смъртоносната катастрофа. За близките той, а не шофьорът, е главен виновник за трагедията.


Повече по темата гледайте във видеото.