При полицейска акция в Брюксел за кратко бяха задържани двама души

 

Белгия въвежда сериозни мерки за сигурност. Белгийската полиция проведе полицейски операции в различни зони на Брюксел в търсене на хора, свързани с атентаторите в Париж и опасни джихадистки групи. Операциите бяха фокусирани и в Маленбек, който се оказа логистичаната база за организация на парижките атентати.

 

Полицията претърси жилището на самовзривилия се на парижкия стадион „Стад дьо Франс” Билал Хадфи, както и сгради, свързани с дейността му и контактите му. Хадфи е бил в Сирия, откъдето се е завърнал през юли. Тази информация е била известна още тогава на белгийските власти. Общо шест жилища на близки до Хадфи бяха били претърсени, а двама души бяха задържани за няколко часа. 

 

Новите белгийски мерки предвиждат затвор за всеки, за който има данни, че се обучавал в Сирия. Според белгийската прокуратура в страната са се завърнали  135 бойци, обучавани в Сирия.

 

Хора, считани за радикални ще носят електронна проследяваща гривна. Въвежда се и конституционална поправка, за да може задържани без повдигнато обвинение да остават в ареста над 24 часа. Всички пътуващи с  влак или самолет ще бъдат регистрирани, а данните - съхранявани. Белгия ще разположи допълнително военни на територията на страната. Правителството ще насочи 400 милиона евро за новите мерки за сигурност. 

 

Репортер: Антоанета Николова

 

При мащабна антитерористична операция в сряда в  парижкия квартал „Сен Дени” бяха убити двама души, а други осем бяха арестувани. Прокурорът на Париж съобщи, че  при операцията  е обезвредена терористична клетка, която е била готова да действа.