Дърводобивни компании излязоха на протест

 

Дървата за огрев ще поскъпнат, ако държавата не промени политиката си към добивните и преработвателни фирми. За това предупредиха от бранша на протест в Самоков. Над 100 камиона направиха шествие по улиците на града в знак на недоволство срещу рестрикциите, наложени в Закона за горите. 

Още по темата

Навръх студентския празник пътят от София към Самоков е натоварен. Затова протестиращите компании решиха да не го затварят. Но предупредиха, че готвят поскъпване на дървата за огрев с поне 5 лева на кубик.

 

Поскъпването се налагало заради серията мерки, които държавата вече взе в борбата срещу незаконния дърводобив. А именно - всеки камион за транспорт на дървесина да е оборудван с GPS, а в дворовете и цеховете на фирмите да има камери за видеонаблюдение.

 

Иван работи в една от всичките общо над 230 компании за дърводобив в района на Самоков. Обяснява защо GPS-ите в камионите го притесняват. Опасенията са, че хората, които ще наблюдават потока от камиони, ще могат да продават информация на свои близки от сектора.

 

Съкращаване на служители може да се наложи и заради парите, които всяка фирма ще трябва да инвестира в камери, GPS-системи и тяхната поддръжка. Ресорният министър Десислава Танева обаче е категорична, че мерките са наложителни и в името на гората.

 

От бранша обмислят още протести. Готвят се и да бойкотират държавните търгове за добив на дървесина.