В болница "Св. Марина" във Варна се нуждаят от респиратор, бронхоскоп и дефибрилатор

 

Кампанията „Българската Коледа“ тази година набира средства за закупуване на нови и съвременни машини за детските реанимации в страната. В интензивните отделения за най-малките се нуждаят от сигурна апаратура за точна диагностика и лечение. В детското отделение на варненската болница „Св. Марина“ годишно минават над 400 деца.

 

Всеки ден лекарите в болницата се борят за спасяването на детския живот. Въпреки трудностите и отговорните решения, те с гордост споделят с нас историите на своите малки пациенти. Дете на 4 години с бактериален менингит е било спасено заради навременно поставена диагноза.


„Започнахме бързо лечение на инфекцията и на мозъчния оток. Всички в края на 24-ия час с радост установихме, че има нормализиране на съзнанието”, обясни д-р Марийка Желева от МБАЛ „Св. Марина”.


Момче с бъбречна недостатъчност и злокачествена хипертония днес е напълно здрав тийнейджър.


„Лечението включваше провеждане на четири пъти хемодиализа и за щастие в резултат на това лечение изходът беше благоприятен”, коментира д-р Марийка Желева от МБАЛ „Св. Марина”.


За последните 10 години заболяванията на отделителната система при децата са се увеличили двойно. Най-важното за лечението им е ултразвуковата диагностика.


„Вродените аномалии на отделителната система представляват една тежка патология за детската възраст и колкото по-своевременно се постави диагноза изходът за пациента е значително по-добър”, обяснява доц. Димитричка Близнакова от МБАЛ „Св. Марина”.


Освен знанията обаче, необходима е и подходяща апаратура.


„Лекари и медицински сестри, които работят тук, трябва да са сигурни в отговорното си всекидневие, че са имали на разположение това, от което се нуждаят за спасяването на детски живот”, казва проф. Виолета Йотова, началник на Детската клиника за интензивно лечение към МБАЛ „Св. Марина“ - Варна.


В детското отделение, където се лекуват деца от цяла Североизточна България, се нуждаят от респиратор от най-висок клас, бронхоскоп, термолегло за новородените и дефибрилатор.


„Този, с който работим, ни беше подарен преди 20 години от болница във Филаделфия, от където беше бракуван”, обясни проф. Виолета Йотова.


С нови уреди малките пациенти ще имат и много по-голям шанс за живот.


Репортер: Нивелина Няголова

 

Всеки от нас може да направи дарение от 1 лев и 20 стотинки, като изпрати SMS на номер 1117.

 

Тази година кампанията "Българската Коледа" помага на деца в критично състояние, настанени в реанимация. Много семейства с болни деца разчитат на помощта от дарения всяка година. Малката Ева вече може да ходи на училище именно благодарение на "Българската Коледа".