С фалшиви фирми получавали огромни преводи от чужбина и ги теглили от наши банки

 

Мащабна схема с незаконно теглене на милиони евра в брой, които са преведени от чужбина в български банки, разбиха ДАНС, полицията и прокуратурата в Пловдив. Тя е действала от октомври до 30 декември миналата година, пише в. "24 часа". Наброявала е 20 дружества, които

Още по темата

успели да вземат кеш над 2 млн. евро.

 

"След разкриването ѝ предотвратихме тегления на още 5 милиона евро", обяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Общо задържани са били 14 души, на девет са повдигнати обвинения, а трима са с постоянен арест.

 

Сумите варирали между 400 и 450 хиляди евро. Те били превеждани от чужбина по сметки на български търговски дружества, регистрирани с капитал по 2 и 5 лева дни преди да получат преводите отвън. Като основание за тегленията били посочвани несъществуващи договорни отношения.

 

На 29 декември във финансовото разузнаване на ДАНС постъпила информация, че преди дни пловдивчанин е създал дружество с капитал от 2 лева. Точно преди Коледа - на 22 и 23 декември, в неговата сметка постъпили 486 000 евро, съобщи прокурор Попов.

 

След анализ се установило, че ден преди Нова година същата фирма менте е трябвало да изтегли нови 500 000 евро, уточнява изданието.

 

Вижте още водещи заглавия от днешните вестници!